Võtsin maha siis siduripeapumba,et uurida,miks siduri mingi hetk lihtsalt enam ei lahuta. Alguses ei paistnud viga miskit. Kuid peale mahavõtmist sai selgeks,et puhtalt vanadusest või vedeliku vahetuse tõttu? Olid mansettid omadega läbi läinud. Mis sa seal tahad peaaegu 30.a on oma töö teinud. Võtsin vastu resoluutse otsuses,et väljavahetamisele lähevad ka vaakumvõimendi ja piduripeapump(+veel mõni osa),kuna need on ka autoga sama vanad osad ja kuigi veel töötavad siis ilmselt kauaks seda rõõmu ei jätku. Kui vaadata,mis kõigi teiste osadega on juhtunud,siis võiks proovida probleemi ennetada.
Siduri peapumba remont pole miskit keerulist aga kuna ma haarasin kastist suvalise ajami selgus võrdluses,et olen võtnud hoopis piduripeapumba ja see ei istu mingi valemiga vana asemele. Põhjus on näha fotol.

Uue ajami sain aga poest ei soovita seda küll ostma minna.
Kuna vahepeal oli mure,et mootor ei taha soojaks minna. Otsustasin proovida ühte vanakooli meeste soovitatud nippi. Nimelt võtsin riiulist ühe vana ventilaatori tiiviku ja lõikasin kaks laba maha.

Kui jahutussüsteem on korras, ringvool olemas ja termostaat pole kinni jäänud. Peaks see oluliselt kiiremini aitama mootoril kiiremini töötemperatuur saavutada. Ülekuumenemise oht võib tekkida aga tiivik jääb külge kuni külmade ilmade möödumiseni. Suveks läheb originaal tagasi külge.
Katsetan selle kahe labaga tiiviku ära ja annan tulemustest teada.
Igaks juhuks kontrollisin üle ka plokikaane kinnitused,kasutades dünamomeetervõtit.

Mõni endine mosse omanik on mulle kurtnud,et tal iga aasta tuli plokikaant pingutada,sest tikkpoldid andsid järele!? Ma proovisin ka seda kaant pingutada aga no kõik mutrid olid kinni,mis kinni. Mingit lisapingutamist ei läinud vaja.
Kasutasin ka võimalust,et kontrollida ära klapivahed ja uurida klapikambri kaane alust õlikorda.
Erinevalt vanast Zigulii õlist oli klampikambri kaane alune võrdlemisi puhas.
Tagasillast lasin välja vana õli ja asendan selle uuega. Vana õli nägi üsna kole välja ning see panigi mind selle õlivahetuse ettevõtma.
Loodetavasti saan järgmine nädal aega tegeleda ka talverehvide küsimusega, kuna 1.detsember enam suverehvidega sõita ei tohi. Olenemata,mis ilmad väljas on.