Hr Talupoeg Taluja, oled kahjuks seaduste teemal ajast täitsa maha jäänud ja sinu jutt paika ei pea. Vana hea Vene ajal ei huvitanud kedagi, kuidas sa oma autod sõidus hoiad. Sinu jutus on küll loogika sees, aga kahjuks meie seaduste tegijad loogikast ei te midagi. Tuleb täita vaid Brüsselist tulnud käske.
Hr Lepik, oled seadustest täpselt aru saanud. Sa oled oma autoga tõesti kahe seaduse vahel. Ümberehituste mahu poolest saaks seda julgelt üksikkorras valmistatud sõidukina võtta, KUID ette tuleb just see välimuse nõue. See ei tohiks omada tehase poolt välja lastud auto välimaust... kahjuks/õnneks on see aga M401. Seega üksikkorras valmistatud sõiduk ei tule kõne alla.
Ümberehituse osas on tõesti ees see mootori võimsuse probleem. See on takistuskiviks saanud ikka väga paljudele. Niikaua kui seda nõuet maha ei võeta, on ka sinu autode puhul probleemiks, just see paberid korda saamine. See oli ka peamine põhjus, miks ma ümberehitusega tegelema ei hakanud, vaid läksin uue auto ehitamise teed pidi.
Kahjuks ongi siin see probleem, et sul on küll numbrid ja dokumendid olemas, kuid need on M401 omad. Igas tehnoülevaatus punktis piisab onudel vaid autole peale vaadata, et aru saada... mootor, sillad, istmed (kui vahetad orig välja) pole originaalsed, ehk tegemist on ümberehitatud M401`ga. Kui sul aga dokumentides märkuste lahtris puudub märge ÜMBEREHITATUD ja tüübikinnituse märge, siis see tehnoülevaatust läbida ei tohiks. Võlusõnaks võib siin olla "tutvused", küsimus ainult kauaks.
Ma tean väga hästi, et see on ikka krd ebameeldiv teema neile, kes oma autot ümber ehitab. Seda enam, et selliseid autosi tehakse reeglina ikka enda tarbeks... pannakse sinna sisse lausa oma hing, rääkimata raskest tööst ja vaevast. Ja kui sulle mingi ametnik EI ütleb, siis ajab see hinge ikka täis küll.
Minu soovitus:
Enne kui seda autot edasi teed, proovi Rohelise dokumendid korda saada. Las vaatavad Maanteeameti tehnoosakonna onud sinu auto üle, ehk leiavad mõne võimaluse kuidas paberid korda saada. Eks ka nemad on seal inimesed ja tegelikult väga abivalmis. OHT: tühistavad sinu Rohelise dokumendid! Ja kuna praegune auto tuleb Rohelisega väga sarnane, siis ehk hakkavad veel autode tootja / tehase pabereid nõudma