Täna käin Seeniori poolt kodunt kaudu minnes läbi,saan sealt uue telje. Eks siis saan kodus passitada.Karu2 kirjutas:Sai ka eile õhtul arutletud Seenioriga pooltelje teemal. Pakkusin, et laia nuudiga pooltelgi toodeti 60-ndail, kitsa nuudiga alates 1970. Vihjasin, et umbes 73/74 hakati tootma laiemat silda, millel poolteljed 2,5 cm pikemad. Täna kontrollisin oma argumente targast kirjandusest. Kitsa nuudiga (20 nuuti) sildu hakkas tehasest tulema 28.06.1969, varasemad siis harva nuudiga, 10 nuuti. Niisiis selge, et kitsa nuudiga. Aga nüüd oleks vaja Muhulasel välja aelgitada, kas antud autol on juba laiem tagasild või vana kitsas. Laiemat silda hakati valmistama 2. aprillil 1974 . Vana sild 1227 mm , uus 1270 mm . Siit tuleneb ka nende pooltelgede pikkuste vahe, umbes 20 mm. Võin mainida kõrvalpõikeks, et mu isa poolt soetatud Iževski 1975.a 412-le oli tehases veel paigaldatud vanem kitsam sild. Seega valmistamisaasta veel ei määra kirjandusandmete komplektsust. Komplekteeriti vastavalt sellele, mis parajasti laos oli.
Laagrit hoidvaid pukse ma kaubandusvõrgus müüduna küll ei mäleta, müüdi küll komplektseid pooltelgi. Puksi materjal ei ole midagi erilist, tavaline pehme raud. Kui puks on valmistatud treiali poolt, võiks enne lahtilõikamist pingis pealmise poole peene paberiga peeglipoolseks siluda, siis ei hakka treimissooned kohe uut tihendit närima.
Lekke põhjus pooltelje tihendist ei ole alati puksisse kulunud soonest ja veidi nürima servaga tihendist, vaid peapõhjus võib olla ummistunud tuulutuskübaras. Asub see sillal reduktori kohal. Kui selle plekkkübar pöörleb vabalt , siis ummistust ei ole. Kui ta on kinni, siis on aja jooksul õli kirme kogunud niipalju tolmu ja pori, et asi on kinni kititud. Sõitmisel, kui õlid, detailid soojenevad, soojeneb ka sillatalas olev õhk, silda tekib õhurõhk, mis lõdvema pinnaga tihendist hakkab survet koos õliga välja lükkama.
Kui see pooltelje pool saab remonditud, kuid tuulutusklapp jääb puhastamata, siis otsib järgmistel sõitudel tekkiv siserõhk väljundit järgmisest nõrgimast lülist: kas vastaspoole pooltelje tihendist, või peaülekande teo tihendi kaudu. Edu!
Kusjuures puks õnnestus kauplusest Volga täiesti saada paari rubla eest. Näis,et oli viimane ka
Aga Karupapale jälle kiidusõnad - ma ei oleks osanud ise selle sillatuulutuse peale tulla,seega kontrollin üle,kas töötab.