Head uut kõigile Moskvitši sõpradele ja huvilistele
Pole väga ammu teemat uuendanud, sest elu rada on mujale viinud ja Moskvitchid on täiesti unarusse jäetud. Samas pole nad kuskile kadunud.
Vahepeal tegin vahelduva eduga AZLK 2140 mõned tüütud tööd ära.
Üks neist oli mootori remont. Selgus,et mootor oli korralikult kuuma saanud ja plokikaas oli selletõttu kõver. Kaas koos klappidega sai ära tehtud ja uus tänapäevasem plokikaane tihend sisse. Sellega oli ka alguses omaette ooper veel, sest katsu sa leida tihendit, mis juba pole seismisega ära roostetama hakanud. Mullitanud plokikaane tihendeid pole mõtet kasutada.
Lisaks tegin ka õlifiltri ringi VAZ tüüpi õlifiltrile, et oleks kergem majandada tulevikus. Kuna mul nagu nii oli üleminek olemas siis milleks ta niisama riiulis tolmu kogus.
Peale plokikaane remonti asi töötas kuid polnud päris rahul,sest mootori ajastust ei saanud paika. Lõpuks võtsin ketti maha ja sai selgeks,et vana kett ei kõlbanud ka kuskile enam. Uus kett sai sisse ja ära tuli vahetada ka nukkvõlli hammasratas. Alles siis istusid kõik märgid ilusti kokku.
Millest selline ebakõla? Ma kahtlustan,et tehasest oli pandud vale hammasratas sisse, sest see, mis seal algselt sees oli. Sellel on üks hammas rohkem kui sellel, mis sisse sai. Deforseeritud ja deforseerimata mootoritel võivad erinevad kettid olla aga kui kõrvuti panin oli näha,et vana nukkvõlli hammasrattaga oli asi väga mööda. Igatahes korda sai ja süüde on nüüd kenasti paigas. Samuti uuendasin ka veepumpa ja otsakaane tihendi ringi.
Sterni käest sai ostetud salongi korralik ahi,sest vana ahi oli katki. Salongi ahi oli alt puu punniga kinni pandud,et jahutusvedelik sealt läbi ei käiks.Väga geniaalne lähenemine ütleksin.
Ka ülejäänud mootori plokk oli laeni täis roostet ja mingit lima taolist ollust. Ime siis ka,et plokikaan polnud kõver, kui silindrite vaheline jahutus ei töötanud korralikult. Kõik tuli käsitsi puhtaks rookida, mis oli juba ise suht nüri töö. Ja see polnud kaugeltki kõige hullem mootori plokk. Olen pidanud veel hullemat mootori jahutussärki puhtaks tegema.
Jahutus radiaator sai üle joodetud, tundub,et peab vedelikku. Kuid peale seda nürida võitu jootmise tööd, tundus, et lihtsam oleks olnud uus radiaator osta juba.
Mis siis veel? Auto saaks tüv kõlbulikuks aga vaja on järgmised asjad lahendada:
- pidurisüsteem tuleb üle käija ja kõik, mis vähegi kahtlane ära teha.
- sidur ei tööta ja alumine töösilinder on täiesti kinni
- sidur tuleks maha võtta ja uus sisse panna, samamoodi ka otsatihend, mis lekib korralikult
- käigukast vajaks veidi uuendamist
- tagasilla õli vahetus
- vanaks läinud bensiin paagist välja saada
- elektrisüsteemis valgustus allikad üle vaadata, osad asjad ei taha töötada.
- roolikarp on läbi
- rooliotsad üle vaadata
- igasugu värvi parandused ja pindmine rooste ära kaotada.
- jooks korralikke rehve alla
Kõik tehtavad aga kuidas ma jõuan neid teha seda näitab aeg. Käigukasti ja siduri jaoks tuleb ilmselt tõstuk leida või vähemalt olema võimeline lähima tõstuki juurde ise sõitma. Muude asjade osas ma väga ületamatut raskust ei näe.
Võimalik, et kajastan rohkem auto üles ehitamist läbi Youtubi, sest kirjutamine on kergelt tüütu tegevus.